Book now Rezerva acum Buchen Sie jetzt
Istoric

Istoric

Statiunea Paltinis, care a avut initial denumirea germana "Hohe Rinne", a fost infiintata de catre Asociatia Carpatina a Turistilor din Transilvania (Siebenbürgischer Karpathenverein - S.K.V.) in colaborare cu comuna Cristian (fosta comuna "Grossau"). In 1891, obstea comunei Cristian a pus la dispozitia S.K.V. in mod gratuit terenul pentru statiune si materialul lemnos necesar primelor constructii. S.K.V a asigurat resursele financiare necesare pentru realizarea proiectului, obtinand dreptul de administrare si utilizare gratuita a cabanelor timp de 50 de ani (intre 1891-1941).

Casa de Cura Paltinis (Hohe Rinne) la 1905 (astazi monument istoric) Casa de Cura Paltinis (Hohe Rinne) la 1905 (astazi monument istoric)
 
Casa de Cura Paltinis (Hohe Rinne) la inaugurarea sa din 1894 Casa de Cura Paltinis (Hohe Rinne) la inaugurarea sa din 1894
 
 

Dintre intemeietorii statiunii Hohe Rinne, o contributie majora au avut avocatul dr. Carl Conradt, primul presedinte la nivel national al S.K.V, medicul militar g-ral dr. Julius Pildner von Steinburg, cel care a propus infiintarea statiunii si inspectorul financiar Robert Gutt, presedinte al S.K.V Sibiu si cel care a coordonat dezvoltarea statiunii in primii sai ani.

Un rol deosebit l-au avut si Michael Höprich, primarul de atunci al comunei Grossau, Gustav Conrad, padurarul-sef din Grossau, autorul proiectului cladirilor si al intregului ansamblu si totodata cel care a propus si locul in care s-a ridicat statiunea Paltinis, precum si serban Cruciat, cel care a condus echipa de dulgheri romani din Rasinari.

Avocat dr. Carl Conradt Avocat dr. Carl Conradt
 

Un aport important pentru realizarea proiectului l-au avut persoanele particulare si institutiile care au donat sume considerabile pentru realizarea proiectului, provenind in special din randul sasilor, dar nu numai. Printre acesti generosi donatori, merita mentionat faptul ca insusi imparatul Franz Josef a sustinut personal aceasta nobila initiativa, prin donarea din partea sa si a printului mostenitor Franz-Ferdinand a unei sume de 300 florini. De asemenea, Carl Conradt a contribuit cu 300 florini, Julius Pildner von Steinburg a donat 110 florini, iar Banca Albina a romanilor ardeleni a donat si ea 1.000 florini.

Dr. med. Julius Pildner von Steinburg Dr. med. Julius Pildner von Steinburg
 
 

Merita mentionat in mod cu totul aparte sacrificiul facut de avocatul Carl Conradt, care a girat cu averea personala imprumuturile luate de S.K.V. de la bancile sibiene. in memoria lui Carl Conradt, S.K.V. a construit in 1902 pe Varful Oncesti un Observator care i-a purtat numele. Astazi mai exista doar fundatia de piatra.

Izvorul Hohe Rinne in 1925 Izvorul "Hohe Rinne" in 1925
 

Costul total al lucrarilor de pana la inaugurarea din 10 iunie 1894, a fost foarte mare pentru acele timpuri, ridicandu-se la peste 45.200 florini, undeva aproape de valoarea in epoca a 100 kg de aur.

Denumirea germana a statiunii a fost data de izvorul Hohe Rinne ce se regaseste si azi la 10 minute de mers pe jos de la hotelul nostru si de unde provine apa "Hohe Rinne" oferita din partea casei oaspetilor nostri in Restaurantul Conradt si in Gutt Café. Denumirea statiunii a fost schimbata ulterior in Paltinis, nume care provine de la varful montan cu acelasi nume, avand la origine paltinii care cresteau in zona.

Paltinis a fost prima statiune infiintata in Muntii Carpati, la aceea data fiind si statiunea aflata la cea mai inalta altitudine din Carpati (1.448m), in prezent fiind a doua cea mai inalta statiune montana din Romania.

Constructia primelor cladiri a inceput in 1892. Dintre ele putem regasi astazi ca monumente istorice "Casa de Cura Hohe Rinne" ("Kurhaus auf der Hohen Rinne") si "Casa Monaco". Arhitectura lor a fost inspirata de cea a cabanelor alpine din Tirolul austriac.

Inaugurarea s-a facut pe 10 iunie 1894. Robert Gutt s-a adresat de pe terasa cladirii principale de la Kurhaus auf der Hohen Rinne celor peste o suta de invitati, chemandu-i sa revina an de an si vara dupa vara ca oaspeti si prieteni ai noii statiuni.

Casa Monaco (in prim-plan) la 1900 Casa "Monaco" (in prim-plan) la 1900
 
Casa de Cura Paltinis in perioada interbelica Casa de Cura Paltinis in perioada interbelica
 
 

In 1895 s-a construit Casa Turistilor, iar la 12 iunie 1898 s-a inaugurat Casa Medicilor (Ärzteheim), construita de sectiunea medicala a Asociatiei Ardelene pentru stiintele Naturii. Niciuna dintre cladiri nu mai exista astazi.

Primul proiect din anii 1940 al cladirii inglobat azi in Hohe Rinne Paltinis Hotel & Spa Primul proiect din anii 1940 al cladirii inglobat azi in Hohe Rinne Paltinis Hotel & Spa
 

La 10 iulie 1898 a fost dat in folosinta Sanatoriul Militar "Franz Joseph" (Franz Joseph Militär-Kurhaus), construit de o asociatie special infiintata in acest scop de catre ofiteri ai armatei austro-ungare si preluat dupa Primul Razboi Mondial de catre Armata Romana.

Statiunea a avut pana in 1926 numai sezoane de vara, iar in iarna 1912-1913 si-au facut aparitia la Paltinis si schiorii, prevestind succesul viitor al sporturilor de iarna.

Accesul se facea pe jos, calare, cu carute sau cu omnibuzele statiunii, trase de cai.

Sanatoriul militar (perioada interbelica) Sanatoriul militar (perioada interbelica)
 
 

In 1942, complexul turistic "Casa de Odihna" a fost ridicat de Armata Romana, langa vechiul Sanatoriu Militar din perioada austro-ungara.

Tot in 1942, la sfarsitul celor 50 de ani de la semnarea contractului de constructie, S.K.V. a pierdut licitatia pentru reinnoirea contractului in favoarea Universitatii din Cluj.

Casa Turistilor la 1895 Casa Turistilor la 1895
 

In 1963, in timpul regimului comunist a luat nastere hotelul numit aproape o jumatate de secol "Casa Turistilor", in amintirea frumoasei cladiri din lemn construita in 1895 si demolata in anii 1960.

Omnibuzul Hohe Rinne, in uz intre 1901-1930 Omnibuzul Hohe Rinne, in uz intre 1901-1930
 
 
Ansamblul 'Casa Turistilor' in perioada anilor 1960 Ansamblul "Casa Turistilor" in perioada anilor 1960
 

Hotelul Casa Turistilor a trecut in perioada 2008 - 2012 printr-un proces de extindere si modernizare finantat in parte cu fonduri europene nerambursabile obtinute prin POR al MDRT, iar din anul 2013 numele hotelului a devenit Hohe Rinne Paltinis Hotel & Spa.

Va multumim ca ati ales sa fiti oaspetii Hohe Rinne Paltinis Hotel & Spa si va uram un sejur placut!